Alles over een uitvaart in Tilburg

Asbestemming Tilburg

Het crematorium moet de as van een overledene minimaal een maand bewaren in de algemene nis. Dit is wettelijk geregeld in de Wet op de lijkbezorging. Na een maand kan de familie de as van hun overleden dierbare komen ophalen bij het crematorium. Vanaf dat moment kan de familie in principe doen met de as wat ze maar willen.

De algemene term voor wat men met de as van een overledene doet is asbestemming. Op het gebied van asbestemming is enorm veel keuze. Dat komt mede omdat er weinig wettelijke beperkingen zijn als het gaat om het bewaren van as. In landen om ons heen zijn er op dat gebied soms veel meer beperkende regels.

Als de familie de as heeft opgehaald kan men gaan kiezen wat ze met de as doen. Er zijn honderden mogelijkheden maar in grote lijnen komt de keuze eerst neer op twee hoofdzaken. Men kan er voor kiezen om de as te bewaren (bijvoorbeeld in een urn of assieraad) of men kan de as verstrooien (bijvoorbeeld in een bos of op zee).

Binnen beiden hoofdkeuzes (as verstrooien en as bewaren) zijn weer honderden keuze mogelijkheden. Het is onmogelijk om ze allemaal te benoemen maar op deze site vindt u een overzicht met de meest gangbare mogelijkheden en u vindt er inspiratie die kan helpen bij het maken van de keuze die bij u past.

As verstrooien

As bewaren