Alles over een uitvaart in Tilburg

Crematorium Tilburg

Een crematorium is de plaats waar de lichaamsverbranding (crematie) plaatsvindt. Maar een crematorium is tegenwoordig zo ingericht dat niet alleen de crematie, maar ook de uitvaartplechtigheid en de condoleance er gehouden kan worden.

In Tilburg kiezen families er doorgaans voor om de crematie te laten plaatsvinden in Crematorium Tilburg en omstreken. Het crematorium is gevestigd bij de Centrale begraafplaats West – Hoflaan aan de Karel Boddenweg in Tilburg.

Hoe werkt het in een crematorium?

Op de dag van de uitvaart komt de directe familie vaak tegelijk met de kist met de overledene aan bij het crematorium. De kist wordt meestal direct vooraan in de aula geplaatst en de familie gaat eerst naar de familiekamer. De belangstellenden worden ontvangen in de centrale ruimte en gaan daarna naar de aula. Als de belangstellenden er zijn komt de directe familie ook naar binnen. Het komt overigens ook veel voor dat de familie achter de kist aan de aula in loopt.

De dienst wordt helemaal naar wens van de familie ingevuld. In de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart hebben de nabestaanden samen met de uitvaartondernemer de uitvaartplechtigheid voorbereid. Kijk voor meer informatie over de plechtigheid in het hoofdstuk Locaties voor de uitvaartplechtigheid in Tilburg.

Na de plechtigheid gaan de belangstellenden en de familie meestal naar de koffiekamer voor de condoleance. De overledene wordt overgebracht naar de ovenruimte. Het is mogelijk dat een aantal nabestaanden aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven.

Families die de condoleance in het crematorium houden kunnen gebruik maken van één van de koffiekamers van het crematorium. Vooraf kan de familie aangeven hoe lang men de koffieruimte wil huren. De nabestaanden kunnen kiezen uit een uitgebreide lijst met consumpties. De lijst met consumpties en de tarieven is terug te vinden op de website van het crematorium.

De crematieoven

De crematieoven is aangesloten op een speciaal filtersysteem. Dat systeem zorgt ervoor dat er tijdens het crematieproces geen schadelijke stoffen worden uitgestoten. Het enige wat wordt uitgestoten is warme lucht. Al het andere wat vrij komt bij de verbranding van het lichaam wordt er uit gefilterd. Een crematie duurt doorgaans zo’n vijf kwartier. In de infotheek van Uitvaart.nl is in het artikel De crematieoven uitgebreide informatie te vinden over het technische crematieproces. Daar is alles te lezen over bijvoorbeeld de temperatuur in de oven. Ook is er op een tekening te zien hoe het filtersysteem van de oven er precies uit ziet.

Op de website van Crematorium Tilburg is een foto te zien van de invoerruimte. Het is de voorkant van de oven waar de kist naar binnen gaat. De filtersystemen zitten in de ruimte aan de achterkant.

Asbestemming bij crematorium

Rond het crematorium zijn diverse asbestemmingen aanwezig. Denk daarbij aan een verstrooiveld, een urnenmuur en urnengraven. Kijk voor uitgebreide informatie in het artikel Asbestemming in Tilburg.

Contactgegevens Crematorium Tilburg en omstreken

Karel Boddenweg 5
5044 EL Tilburg
Telefoonnummer: 013-4686204
Website: www.crematoriumtilburg.nl
Mail: info@crematoriumtilburg.nl

Het kantoor van het crematorium is op werkdagen open van 09.00 tot 17.00 uur.

Geschiedenis cremeren

De film hieronder gaat over de geschiedenis van het cremeren in Nederland. De film laat zien hoe een groep heren in 1874 de ‘Vereeniging tot invoering der lijkverbranding in Nederland’ oprichtte. Die vereniging heeft een grote invloed gehad op het feit dat er tegenwoordig meer overledenen worden gecremeerd dan begraven.