Alles over een uitvaart in Tilburg

Kosten uitvaart Tilburg

Een uitvaart is over het algemeen best een dure aangelegenheid. Doorgaans kost een uitvaart enkele duizenden euro’s. Deze kosten worden opgebouwd uit verschillende factoren.

Zo worden er kosten gemaakt voor het vervoer van de overledene, de verzorging, de opbaring, de kist. Maar ook de plechtigheid en de condoleance kosten geld. Daarnaast moeten er ook kosten worden gemaakt voor de begrafenis (delven graf en grafrechten) of de crematie. Binnen al die verschillende facetten variëren de kosten behoorlijk. Zo kan men bijvoorbeeld kiezen voor de goedkoopste kist en een condoleance zonder consumpties maar het is ook mogelijk om uitgebreide catering te regelen tijdens de condoleance. Kortom de keuzes die mensen maken bij het regelen van de uitvaart hebben veel invloed op de totale prijs van de uitvaart. Het is daarom verstandig om altijd eerst een prijsopgave te vragen voordat ergens opdracht voor wordt gegeven.

Goedkope uitvaart in Tilburg

De gemiddelde prijs die in Tilburg wordt betaald voor een uitvaart is vijfduizend euro. Niet iedereen kan of wil zoveel geld betalen voor een uitvaart. In dat geval kan de familie overwegen om te kiezen voor een budget uitvaartaanbieder. Dit zijn uitvaartondernemers die goedkope uitvaarten in Tilburg aanbieden.

Een budget uitvaartondernemer verkoopt doorgaans uitvaartpakketten. Daardoor kunnen ze efficiënt werken, een hoge kwaliteit leveren terwijl ze de kosten laag houden. Voor nabestaanden is niet alleen de besparing van duizenden euro’s fijn, maar ook het feit dat ze zekerheid hebben. Ze kunnen vooraf precies zien welke producten en diensten worden geleverd en wat de kosten daarvan zijn. Na de uitvaart zullen ze daardoor niet worden geconfronteerd met onverwachte extra kosten. Nabestaanden die de uitvaartplechtigheid en condoleance graag thuis willen houden kunnen vaak al kiezen voor het eenvoudigste pakket. In dat geval levert de uitvaartondernemer alleen alle producten en diensten die noodzakelijk zijn. Denk daarbij aan de kist, de verzorging van de overledene, het vervoer en de crematie of begrafenis.

Om een indruk te krijgen kunt u kijken op www.budgetbegrafenis.nl hier wordt een eenvoudige begrafenis inclusief graf al aangeboden vanaf 1.850 euro. Een goedkope crematie, vanaf 1.350 euro, kan worden geregeld op www.budgetcrematie.nl.

Voor informatie over een goedkope uitvaart in Tilburg kunt u ook bellen met nummer:013 820 0941(25/7)

Kostencalculator

Om een goed inzicht te krijgen in wat een uitvaart gaat kosten kan gebruik gemaakt worden van de online kostencalculator van Uitvaart.nl. Door het invullen van een wensenlijst kan de kostencalculator de kosten berekenen van de uitvaart.

De kostencalculator maakt gebruik van de gemiddelde tarieven die uitvaartondernemers in Nederland hanteren. Het is alleen niet mogelijk om de kosten aan te geven van de grafrechten. Dat komt omdat begraafplaatsen helemaal vrij zijn in de kosten die ze in rekening brengen voor een graf. Dat kan in Nederland per gemeente vele duizenden euro´s verschillen. Het is daarom verstandig om vooraf te informeren naar de tarieven van de begraafplaats van keuze. Als de kosten te hoog zijn kan worden gekeken naar de tarieven van begraafplaatsen in de omgeving. Kijk in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Tilburg voor meer informatie en contactgegevens.

Uitvaartverzekering

Het is mogelijk om je te verzekeren tegen de kosten van een uitvaart. Een verzekering is uiteraard alleen af te sluiten bij leven. Als iemand is overleden kan de familie uitzoeken of hun dierbare is verzekerd of niet.

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. In grote lijnen worden twee soorten aangeboden, een kapitaalverzekering of een naturaverzekering. Bij een kapitaalverzekering wordt na overlijden een in de polis overeengekomen bedrag uitgekeerd waarmee men de uitvaart kan betalen. Het staat nabestaanden dan helemaal vrij om zelf te bepalen welke uitvaartondernemer de uitvaart gaat verzorgen. Bij een naturaverzekering wil de verzekeraar de uitvaart het liefst zelf uitvoeren. Als de nabestaanden dan toch kiezen voor een andere uitvaartondernemer dan kan het zijn dat de verzekeraar een lager bedrag uitkeert dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis. Het is daarom verstandig om in zo´n geval altijd eerst even te bellen met de verzekeraar om te vragen welk bedrag er uitgekeerd zal worden. Dan kan de familie daar rekening mee houden in het beschikbare budget.

Uitgebreide informatie over uitvaartverzekeringen en de voorwaarden zijn te vinden op Uitvaartverzekering.com.

Verplicht om uitvaartondernemer in te schakelen?

In de Wet op de lijkbezorging staat niet beschreven dat nabestaanden verplicht zijn om een uitvaartondernemer in te schakelen. In principe staat het nabestaanden helemaal vrij om de uitvaart zelf te regelen. Men moet er wel rekening mee houden dat er heel wat komt kijken bij de organisatie van een uitvaart. Dat gaat dan om heel veel praktische zaken, zoals het maken van afspraken met bijvoorbeeld het crematorium of de begraafplaats en de aangifte van overlijden etc. Maar er zijn ook hele intieme zaken zoals bijvoorbeeld het verzorgen van de overledene. Soms kan het juist heel mooi zijn voor nabestaanden om dit zelf te doen maar dat gaat niet altijd op. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat men de overledene bij leven nooit zonder kleren heeft gezien. In dat geval moeten nabestaanden zich goed bedenken of ze dat na overlijden wel willen. Zo zijn er natuurlijk ook andere zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een kist of opbaarplank, aan een koeling om het ontbindingsproces te vertragen. Daarbij moet men altijd handelen conform de Wet op de lijkbezorging.

Er zijn verschillende uitvaartondernemers in Tilburg die het belangrijk vinden dat families veel zelf kunnen doen. Dat kan bijdragen aan het rouwproces. Deze uitvaartondernemers ondersteunen de familie en helpen daar waar de familie zaken niet zelf kan doen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de uitvaartondernemer helpt bij de verzorging van de overledene. Maar dat de familie zelf een kist in elkaar zet. De familie kan ook besluiten om bijvoorbeeld de condoleance zelf te organiseren.

Kortom, de uitvaartondernemer wordt ingehuurd door de familie om hen te helpen met zaken die men zelf niet wil of kan regelen. De rest regelt de familie dan helemaal zelf en de uitvaartondernemer houdt in de gaten of men niets vergeet zodat de familie een afscheid kan organiseren waar men met een goed gevoel aan terug kan denken. Men kan nou eenmaal maar één keer afscheid nemen van een overledene en daarom is het belangrijk dat alles goed is geregeld. Kijk voor inspiratie om een uitvaart uniek en naar eigen wens en smaak in te vullen in de infotheek van deze website. Daar is bijvoorbeeld informatie te vinden over bijzondere locaties voor de plechtigheid en de condoleance of bijzonder rouwvervoer etc. Er is heel veel mogelijk om een uitvaart echt persoonlijk te maken.

Uitvaartverzekeringsregister

Uitvaartverzekeringsregister.nl voorkomt ‘vergeten’ uitvaartpolissen

Het komt maar al te vaak voor. Een (ver) familielid overlijdt, en als nabestaande weet je eigenlijk niet of de overledene een uitvaartverzekering had. Als je dan ook geen verzekeringspapieren kan vinden, wordt het heel moeilijk om te achterhalen of en waar iemand verzekerd is.

Sinds december 2015 is er een site waar iedereen kan vastleggen of en waar men een uitvaartverzekering heeft: http://www.uitvaartverzekeringsregister.nl

Op de site kan iedereen vastleggen of men wel of geen uitvaartverzekering heeft. En zo ja, bij welke maatschappij. Vergelijk het met het donorregister. Ook als je vast laat leggen dat je geen verzekering hebt, biedt dat nabestaanden duidelijkheid.

Door te zoeken op het Burger Service Nummer (BSN) en geboortedatum van de overledene kunnen nabestaanden later eenvoudig opvragen of er voor hun dierbare overledene wellicht ooit een uitvaartpolis is afgesloten. Zo wordt voorkomen dat iemand jarenlang heeft betaald voor zijn uitvaartverzekering maar dat de polis nooit wordt uitgekeerd omdat de nabestaanden er niet van op de hoogte waren.