Alles over een uitvaart in Tilburg

Regel je eigen uitvaart

Er zijn misschien leukere dingen om mee bezig te zijn, maar toch kan het verstandig zijn om bij leven na te denken over je eigen uitvaart. Mensen die helemaal gezond zijn willen er waarschijnlijk liever al helemaal geen moment mee bezig zijn. Maar toch kan het juist een heel geruststellende gedachte zijn als een aantal zaken zijn geregeld. Daarmee kan worden voorkomen dat nabestaanden na het overlijden van hun dierbare helemaal niet weten wat de wensen van de overledene zijn.

Het is niet nodig om je eigen toekomstige uitvaart bij leven tot in detail vast te leggen. Het kan al volstaan door duidelijk te zijn over een paar basiszaken. Denk dan bijvoorbeeld aan de keuze tussen begraven en cremeren of de optie om je lichaam na overlijden ter beschikking te stellen.

Begraven of cremeren in Tilburg

De meeste mensen maken de keuze tussen begraven of cremeren. Toch komt het nog wel eens voor dat nabestaanden helemaal niet weten of hun dierbare begraven wilde worden of juist gecremeerd. Dat kan er voor zorgen dat nabestaanden het heel moeilijk vinden om de juiste keuze te maken. Het is daarom belangrijk om bij leven duidelijk te maken of iemand later begraven wil worden of gecremeerd.

Tilburgers die kiezen voor crematie worden doorgaans gecremeerd in Crematorium Tilburg en omstreken. Dit crematorium, gelegen aan de Karel Boddenweg 5 in Tilburg, beschikt over moderne faciliteiten voor de plechtigheid, condoleance en de crematie zelf. Kijk in het hoofdstuk Cremeren in Tilburg voor uitgebreide informatie over het crematorium.

Mensen die kiezen voor een begrafenis hebben heel wat te kiezen in Tilburg. Er zijn in de gemeente diverse begraafplaatsen. De gemeente heeft twee begraafplaatsen in bezit waarvan alleen op Centrale Begraafplaats West- Hoflaan nog in gebruik is voor nieuwe graven. Op de oude algemene begraafplaats Gilzerbaan kunnen geen overledenen meer worden begraven. Hier zijn nog wel oorlogsgraven te vinden. In Tilburg is verder nog een Protestantse begraafplaats (begraafplaats Vredehof Gilzerbaan), een joodse begraafplaats, een islamitische begraafplaats en diverse Rooms Katholieke begraafplaatsen. Kijk voor meer informatie over de begraafplaatsen en de mogelijkheden in het hoofdstuk Begraven in Tilburg.

Lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap

Wie zijn of haar lichaam ter beschikking wil stellen aan de (medische) wetenschap moet zich bij leven al aanmelden bij een van de anatomische instituten in Nederland. Het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg is geen anatomisch instituut. Het is daardoor dus niet mogelijk om een lichaam ter beschikking te stellen aan een organisatie in Tilburg. Maar dat wil niet zeggen dat Tilburgers hun lichaam niet ter beschikking mogen stellen. Elke Nederlander kan zich zelf aanmelden bij een anatomisch instituut. Het instituut zal dan uitleg geven over de voorwaarden en inschrijving.

Als iemand zijn lichaam ter beschikking stelt heeft dat wel consequenties voor de manier waarop nabestaanden afscheid kunnen nemen en gedenken. Doorgaans moet een lichaam binnen 24 uur worden binnengebracht bij het anatomisch instituut. Vanaf dat moment zal de familie het lichaam nooit terug krijgen. Dat houdt in de praktijk in dat men 24 uur heeft om afscheid te nemen. Soms kiest de familie er daarna voor om wel een afscheidsplechtigheid te houden. Het enige verschil is dan dat de kist met de overledene daar niet bij zal zijn. Vaak kiest men er voor om een grote foto te plaatsen op de plek waar doorgaans de kist met een overledene staat.

Omdat de familie het lichaam nooit meer terug zal krijgen hebben de nabestaanden geen graf of bijvoorbeeld een plek in een urnenmuur waar ze bij hun overleden dierbare kunnen zijn. Soms kiezen nabestaanden er zelf voor om een symbolische plek te nemen waar ze hun dierbare gedenken. Er zijn ook begraafplaatsen die speciale monumenten hebben voor mensen die een overledene willen herdenken zonder dat hun familielid is begraven op de betreffende begraafplaats.

Een overzicht van de anatomische instituten in Nederland en de contactgegevens vindt u op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Wensen vastleggen

Iedereen kan zijn of haar eigen uitvaartwensen vastleggen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Het kan met ‘officiële’ papieren maar het kan natuurlijk ook eenvoudig door de wensen bespreekbaar te maken. Als iemand alleen maar wil vastleggen dat hij of zij begraven wil worden dan kan het al volstaan om deze wens eens te bespreken met een of meerdere dierbaren. Het is ook mogelijk om een aantal zaken op te schrijven en deze beschrijving te bewaren bij de andere belangrijke papieren. Het is dan wel verstandig om familie of vrienden te vertellen dat er een lijst is opgesteld met wensen.

Mensen kunnen er ook voor kiezen om hun uitvaart al tot in detail vast te leggen. Op Uitvaart-tilburg.nl vindt u uitgebreide informatie die Tilburgers kan inspireren om hun uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak vast te leggen. Zo wordt duidelijk dat er veel meer mogelijk is dan een standaard uitvaart. Kijk in de infotheek voor de diverse onderwerpen over de uitvaart in Tilburg.

Er zijn ook verschillende zaken die officieel vastgelegd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een codicil, testament of zorgverklaring. In het hoofdstuk Wensen vastleggen op Uitvaart.nl is hierover uitgebreide informatie te vinden. Op die site kunnen mensen ook (gratis) vragen stellen aan een van de experts. Er is op de site ook heel veel informatie te vinden over administratieve zaken. Bijvoorbeeld voor mensen die willen weten hoe ze e.a. goed kunnen nalaten voor hun partner en of kinderen.

Kosten uitvaart Tilburg

Een uitvaart is over het algemeen geen goedkope aangelegenheid, men moet al snel rekening houden met enkele duizenden euro’s. Gemiddeld kost een uitvaart in Tilburg 5.000 tot 6.000 euro. Dat bedrag wordt opgebouwd uit de kosten die worden gemaakt voor bijvoorbeeld de kist, vervoer en catering. Daarnaast speelt het tarief van de uitvaartondernemer een grote rol in het uiteindelijke tarief. Tegenwoordig kiezen overigens steeds meer mensen er voor om zich goed te laten informeren in de tarieven en dat kan al snel vele duizenden euro’s schelen.
Er zijn op internet uitvaartorganisaties te vinden die goedkope uitvaarten aanbieden. Deze organisaties bieden precies dezelfde diensten en kwaliteit als de reguliere uitvaartondernemer. Maar door efficiënter te werken en door mensen alleen te laten betalen voor wat ze afnemen zijn de tarieven veel lager.

Crematie vanaf 1.350 euro

In Tilburg kan je al een compleet verzorgde uitvaart regelen vanaf 1.350 euro. Binnen dit pakket vallen onder andere het overbrengen van de overledene naar een uitvaartcentrum en het crematorium. Het verzorgen van de overledene en de crematie. Na een maand kan je bij het crematorium de as van de overledene ophalen. Bestel dit pakket op www.budgetcrematie.nl/direct of bel met nummer 013 820 0941

Intiem afscheid
Het is ook mogelijk om een persoonlijke en toch goedkope uitvaart te regelen waarin ruimte is voor een kort afscheid. Pakket ‘Intiem’ biedt de mogelijkheid voor een kort afscheid met maximaal 12 personen een uur voor de crematie. Je kan dit afscheid naar eigen inzicht invullen om zo op persoonlijke en passende wijze afscheid te nemen en nog even bij de overledene te zijn.

Pakket intiem kan je al regelen vanaf 1.895 euro. Bestel dit pakket op www.budgetcrematie.nl/intiem of bel met nummer 013 820 0941

Uitgebreid afscheid
Het is ook mogelijk om voor een scherp tarief een compleet verzorgde uitvaart te regelen. Inclusief een rouwbezoek (een uur voor de crematieplechtigheid), een plechtigheid in de aula van het crematorium en een condoleance met koffie en thee. Vanaf de dag van de melding zal een uitvaartverzorger je helpen om alle wensen voor het afscheid te bespreken.

Pakket uitgebreid kan je regelen vanaf 3.750 euro. Bestel dit pakket op www.budgetcrematie.nl/uitgebreid of bel met nummer 013 820 0941

Uitvaartverzekering

Het is mogelijk om je te verzekeren tegen de kosten van je toekomstige uitvaart. Er zijn diverse uitvaartverzekeraars in Nederland. Ze bieden verschillende pakketten aan, maar in grote lijnen kan men kiezen uit twee zaken; een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Bij een verzekering in natura wil de verzekeraar de uitvaart het liefst zelf uitvoeren. Nabestaanden kunnen later nog wel kiezen voor een andere uitvaartondernemer, maar de kans bestaat dat de verzekeraar dan wel een lager bedrag zal uitkeren dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis. Als mensen kiezen voor een kapitaalverzekering dan keert de verzekeraar na overlijden (maximaal) het in de polis overeengekomen bedrag uit waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. Kijk voor uitgebreide informatie over uitvaartverzekeringen op www.uitvaartverzekering.com.