Alles over een uitvaart in Tilburg

Uitvaartcentrum in Tilburg

Er zijn verschillende uitvaartorganisaties die een uitvaartcentrum hebben in Tilburg. Verschillende grote landelijke uitvaartorganisaties hebben een eigen uitvaartcentrum in Tilburg, maar er zijn ook kleinere uitvaartondernemers met een eigen vestiging. Niet alle uitvaartondernemers beschikken over een uitvaartcentrum. Dit zijn doorgaans kleine uitvaartorganisaties die gebruik maken van de faciliteiten van een collega ondernemer.

Opbaren

Een uitvaartcentrum is de plek waar de overledene wordt opgebaard in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart. Doorgaans wordt de overledene in een koeling geplaatst om het ontbindingsproces te vertragen. De uitvaartondernemer zorgt er voor dat de overledene naar de opbaarkamer wordt gebracht als er bezoek komt. Meestal worden afspraken gemaakt met de familie over de momenten waarop men de overledene kan bezoeken
.
In de opbaarkamer is doorgaans geen verwarming aanwezig. De ruimte wordt koel gehouden. Hoe de ruimte is ingericht verschilt per uitvaartcentrum. Soms is er veel ruimte waardoor belangstellenden met veel mensen in de opbaarkamer kunnen zijn. Het kan ook zijn dat er muziekfaciliteiten aanwezig zijn. De familie kan bloemen en foto’s plaatsen rond de kist.

24-uurs kamer

Families die zelf willen bepalen wanneer ze bij de overledene kunnen zijn kunnen gebruik maken van een zogenaamde 24-uurs kamer. Sommige uitvaartcentra beschikken over deze kamers. Het zijn opbaarkamers waar de familie zelf de sleutel van krijgt. De overledene wordt dan net als bij een thuisopbaring gekoeld door een zogenaamde kistkoeling. De familie kan op elk moment van de dag of nacht bij de overledene zijn en hoeft de uitvaartondernemer ook niet eerst in te lichten dat ze langs willen komen. Het geeft nabestaanden de vrijheid om afscheid te nemen wanneer ze maar willen.

Uitvaartplechtigheid in uitvaartcentrum

Sommige uitvaartcentra hebben de beschikking over een eigen aula waar uitvaartplechtigheden gehouden kunnen worden. Alle faciliteiten zoals geluid- en videoinstallaties zijn aanwezig. Door de plechtigheid te houden in het uitvaartcentrum hoeft de familie zich minder vaak te verplaatsen op de dag van de uitvaart. Na de plechtigheid kan men dan met de belangstellenden naar de begraafplaats of het crematorium.

Er zijn overigens nog meer geschikte locaties te vinden in Tilburg waar een uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Dat kunnen traditionele uitvaartlocaties zijn, maar bijvoorbeeld ook een kroeg of zalencentrum. Kijk voor meer locaties op de pagina Locaties voor uitvaartplechtigheid in Tilburg.

Condoleance in het uitvaartcentrum

De meeste uitvaartcentra hebben de beschikking over een moderne keuken. Daardoor kan de condoleance ook worden gehouden in het uitvaartcentrum. De familie kan vooraf aan de uitvaartondernemer aangeven van welke catering ze gebruik willen maken. Dat kan variëren van een eenvoudige koffietafel tot complete buffetten. Kijk voor meer geschikte locaties op de pagina Locaties voor de condoleance in Tilburg.