Alles over een uitvaart in Tilburg

Locaties voor condoleance

Na de meeste begrafenissen of crematies wordt er een condoleance gehouden. De condoleance is het moment waarop de familie en belangstellenden na de uitvaartplechtigheid samen komen om wat te drinken en te praten. Vaak is dit ook het moment waarop de belangstellenden de directe nabestaanden condoleren.

Tot nog niet heel lang geleden zag bijna elke condoleance er hetzelfde uit. De condoleance werd meestal gehouden in een sombere ruimte waar koffie, thee en een broodje kaas of ham geserveerd werden. De familie stond achterin de ruimte en zag een lange rij aan belangstellenden aan zich voorbij komen. Daarna ging iedereen in groepen aan tafel zitten en als de koffie op was vertrok iedereen weer. Tegenwoordig kiezen veel families toch voor een wat eigentijdse aankleding van de condoleance.

Verplicht handen schudden?

Niet altijd wil de familie dat alle belangstellenden na de uitvaart allemaal langskomen om de handen te schudden. De familie heeft een aantal emotionele dagen achter de rug en vaak is men na de plechtigheid heel erg moe. Als de familie dan ook nog eens een hele tijd moet blijven staan om iedereen een hand te geven kan dat best lastig zijn. Het komt daarom vaak voor dat de uitvaartverzorger of de voorganger van de dienst aan het einde van de plechtigheid vraagt om de familie op een ander moment te condoleren met het verlies. Zo kan de familie na de plechtigheid even rustig zitten.

Het is helemaal aan de familie zelf om te bepalen hoe een condoleance wordt ingevuld. Soms denken mensen dat er etiquette zijn waar men zich aan hoort te houden. Maar dat is niet het geval want families mogen de uitvaart invullen zoals ze het zelf willen. Ze kunnen er voor kiezen om het heel sober te houden, maar het kan ook heel exclusief.

Koffie en cake of bitterballen met bier

Familie en vrienden wonen steeds vaker ver uit elkaar en zien elkaar daardoor veel minder. Bij een uitvaart komen al die mensen dan opeens weer samen en daardoor hebben mensen vaak behoefte om herinneringen op de halen met elkaar. Dat doet men meestal na de plechtigheid tijdens de condoleance.

De familie vindt het daarom vaak belangrijk dat men de tijd heeft om rustig samen te zijn. Steeds vaker kiezen families ervoor om een borrel te houden na de plechtigheid. De belangstellenden drinken een glas wijn of bier en er worden hapjes geserveerd. Er zijn ook nabestaanden die er voor kiezen om een heel buffet te laten serveren na de plechtigheid zodat men samen kan eten.

Steeds vaker wordt tijdens de condoleance een toost uitgebracht op het leven van de overledene. Eigenlijk is alles mogelijk. Het is wel belangrijk om van te voren goed na te gaan of de wensen ook passen binnen het beschikbare budget. Want een hele uitgebreide catering is uiteraard kostbaarder dan een eenvoudige koffietafel.

Condoleance in crematorium of uitvaartcentrum

Als een overledene wordt gecremeerd dan kiezen veel families ervoor om de condoleance te houden in de koffiekamer van het crematorium. Op die manier hoeft men zich na de plechtigheid niet te verplaatsen en kan de condoleance direct beginnen. Men kan er ook voor kiezen om de condoleance te houden in het uitvaartcentrum. Net als het crematorium beschikken de meeste uitvaartcentra in Tilburg over moderne keukens. Ze kunnen in principe alles serveren wat de familie maar wil. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de familie van te voren met de uitvaartondernemer overlegt wat de wensen zijn.

Als de condoleance wordt gehouden in het crematorium of uitvaartcentrum moet men wel rekening houden met de tijd. Doorgaans moet van te voren worden afgesproken hoe lang de condoleance gaat duren. Dit moet gebeuren omdat het crematorium of uitvaartcentrum hier rekening mee moet houden in de planning. Crematorium Tilburg biedt op het gebied van tijdsduur verschillende opties aan. Zo zijn er twee koffiekamers die te huur zijn voor een uur en dat uur kan worden verlengd met nog een uur. In Aula 3 Andante heeft de familie nog meer vrijheid, hier kan men 2,5 uur verblijven.

Condoleance in café, zalencentrum of buurthuis

Een familie kan ook besluiten om de condoleance te houden op een locatie die eigenlijk niets heeft te maken met de uitvaartbranche. Zo kan de condoleance bijvoorbeeld worden gehouden in een café in het centrum. Stel dat de overledene graag naar café Karel ging, zou het dan niet mooi zijn om de condoleance te houden op de plek waar de overledene zo graag kwam? Het komt ook voor dat de condoleance wordt gehouden in een buurthuis of in de kantine van de sportclub waar de overledene altijd vrijwilliger was.

Het is natuurlijk wel belangrijk om van te voren wat zaken te regelen met de gekozen locatie. Zo is het verstandig om te bekijken of de locatie ook ruimte biedt voor een besloten bijeenkomst. Dat maakt het mogelijk om alleen met familie en belangstellenden te zijn. De meeste uitvaartondernemers in Tilburg kennen locaties die geschikt zijn om een condoleance te houden.

Als de familie verspreid over het land woont, kan het ook een optie zijn om de condoleance te houden in een hotel in Tilburg. Er zijn diverse hotels in de stad die de beschikking hebben over mooie ruimtes waar de condoleance gehouden kan worden. Mensen die het willen kunnen dan een hotelkamer reserveren en blijven overnachten in het hotel. Op deze manier kan de familie na de uitvaart ook wat langer bij elkaar blijven om alle indrukken samen te verwerken.

Condoleance.nl

Families die belangstellenden de gelegenheid willen geven om online een reactie na te laten op het overlijden van een dierbare kunnen een condoleanceregister aanmaken op Condoleance.nl. Condoleance.nl wordt ook wel eens het nationaal condoleanceregister van Nederland genoemd omdat dit ook de plek is waar mensen hun reacties achterlaten na een ramp of na het overlijden van een bekende Nederlander.