Alles over een uitvaart in Tilburg

Locaties voor uitvaartplechtigheid

Er zijn tientallen locaties in Tilburg die geschikt zijn om er een uitvaartplechtigheid te houden. De meeste locaties die worden gebruikt voor een uitvaart zijn standaard uitvaartlocaties. Denk dan aan de aula van het crematorium, uitvaartcentrum of in de kerk. Maar tegenwoordig kiezen families ook steeds vaker voor een ander soort locatie.

Wanneer de uitvaart wordt gehouden in de aula van het crematorium of een uitvaartcentrum heeft men doorgaans de beschikking over alle moderne faciliteiten die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te kunnen houden. Denk dan aan goede geluidsinstallaties en projectieschermen waarop foto’s en video’s getoond kunnen worden.

Doordat deze locaties standaard beschikken over de juiste ‘gereedschappen’ wordt de organisatie van de uitvaart minder complex. Tijdens de plechtigheid wordt de kist met de overledene doorgaans vooraan in het midden geplaatst. Naast de kist kunnen bloemen of rouwkransen worden geplaatst. De sprekers staan naast de kist en praten doorgaans door een microfoon zodat iedereen in de zaal alles goed kan volgen.

De Centrale begraafplaats West - Hoflaan beschikt niet zelf over een aula waar de uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Maar er zijn in de directe omgeving drie aula’s die meestal worden gebruikt voor begrafenissen op de Centrale begraafplaats West - Hoflaan. Zowel Monuta als DELA hebben een eigen uitvaartcentrum met aula vlak naast de begraafplaats. De dienst voorafgaande aan de begrafenis kan ook worden gehouden in de aula van Crematorium Tilburg. Ook wordt de uitvaartplechtigheid voor de begrafenis vaak eerst gehouden in de kerk en gaat de familie met de belangstellenden vanaf de kerk naar de begraafplaats.

Bijzondere locaties voor uitvaartplechtigheid in Tilburg

Het komt steeds vaker voor dat families kiezen voor een niet standaard uitvaartlocatie. Ze hebben daar verschillende redenen voor. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat mensen zich niet prettig voelen in een aula van een uitvaartorganisatie. Er zijn ook mensen die kiezen voor een alternatieve locatie omdat ze de plechtigheid willen houden op een plek die voor de overledene veel betekende tijdens het leven. Voor een echtpaar dat bijvoorbeeld is getrouwd in Café De Heeren van Tilburg kan het juist heel bijzonder zijn om de uitvaartplechtigheid te houden in dezelfde gelegenheid als een partner is overleden. De locatie geeft dan ook herinnering aan één van de mooiste dagen uit het leven van het echtpaar.

Soms denken nabestaanden dat een café, restaurant of zalencentrum niet zit te wachten op een uitvaartplechtigheid. Maar dat is meestal niet het geval. Veel exploitanten willen graag meewerken om er een bijzonder en persoonlijk afscheid van te maken. Het is daarom altijd mogelijk om even contact op te nemen met de locatie en te vragen of de eigenaar mee wil werken aan een uitvaartplechtigheid. De familie kan natuurlijk ook aan de uitvaartondernemer vragen om dit uit te zoeken. De meeste uitvaartondernemers weten precies welke gelegenheden in Tilburg hun deuren openen voor een uitvaartplechtigheid.

Uitvaartplechtigheid in de eigen achtertuin

Het is vaak niet de eerste locatie waar nabestaanden aan denken als ze een uitvaart moeten regelen. Maar als er thuis voldoende ruimte is om het verwachte aantal belangstellenden te kunnen ontvangen dan kan men overwegen om de uitvaart thuis te houden. Dat kan binnen, maar eventueel ook in de achtertuin. Zeker met mooi weer kan de eigen tuin een hele bijzondere plek zijn. Als het weer minder goed is kan men overwegen om een tent te plaatsen in de tuin.

Een uitvaartplechtigheid in de eigen omgeving kan voor mensen prettig zijn en heel persoonlijk. Het geeft een gevoel alsof de overledene ook echt vanuit zijn of haar eigen plekje wordt weggebracht naar de begraafplaats of het crematorium.

Bij een uitvaart thuis moeten nabestaanden er wel rekening mee houden dat er veel meer geregeld moet worden dan wanneer men kiest voor bijvoorbeeld de aula van een uitvaartcentrum of het crematorium. Er moet aan van alles worden gedacht zoals de garderobe, ontvangst, catering, voldoende zitplaatsen, geluidsinstallatie en sanitaire voorzieningen. De uitvaartondernemer heeft ervaring met het organiseren van een uitvaart bij mensen thuis. Hij of zij kan de familie helpen en als de familie het wenst de hele organisatie voor zijn of haar rekening nemen. De familie kan zelf precies aangeven of ze veel zelf willen organiseren of juist niet.